Återställande smootie


 
 
1 stort glas/ 2 normalstora
 
1 banan
1 dl frysta hallon/blåbär
1 ägg
1/2 skopa proteinpulver (vaniljsmak)
1 msk saft från citron
1 dl soyamjölk
 
1/2 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
 
Bara ner i mixern o MIXA!

Gräddig äggröra med blåbär



 
 
1 Portion
 
2 ägg
1/2 dl grädde (matlagning eller visp, jag föredrar visp)
1 dl frysta blåbär
1 dl frysta hallon
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
Mandlar eller andra nötter till topping
 
Ner med allt utom nötterna i en kastrull, sätt på mellanvärme och rör runt med jämna mellanrum tills den intagit önskad konsistens. 
 
Kombineras med macka för kolhydrats-intagets skull!

Snabblagad tonfiskmousse

 
 
1 portion
 
1 burk tonfisk (i vatten)
1 kokt ägg
1 avocado
1 msk majonäs
1 msk creme fraisch
 
1 tsk ingefära (krydda eller pressad)
Salladskrydda
Salt & svarteppar
 
Hacka avocado och ägg i mindre bitar och blanda sedan med övriga indgredienser.
Blanda extra länge för en "moussigare" smak :)
 
 
Tips: Perfekt efter träning då tonfisk och ägg klassas som en av de absolut bästa proteinkällorna.

Proteinmuffins á chokladsmak! (utan kolhydrater och socker)


 
 
Samma muffinrecept som mina andra proteinmuffins,
enda skillnaden:
 
Proteinpulver - CHOKLADSMAK
istället för vanilj.

Fuktsallad med musli och fikon

 
1 sallad
 
äpple
päron
1 dl frusna blåbär
fikon
2 msk musli (ex paulins)
1 msk honung
 

Bara att hacka och slänga ihop! Honung på toppen för att boosta immunförsvariet nu inför kyligare tider.

Päroncrunch

 
 
1 portion
 
Päron
Mandelmjölk (eller vanlig mjölk)
Raw Bovete Crunch (av Renee Voltaire)
Kanel
Ekologisk honung (eventuellt)


Superenkelt och supergott.

Detoxjuice á Linnéa

 
1 stor Juice
 
2 äpple
1/4 citron
Mynta
Ingefära (gärna för mycket!)
 
Mixa i juicemixer. Fantastiskt god, nyttig och hälsosamt!
 
Gåshud och bye bye förkyldningar!

Superpannkakor på grötbas

 

2 pannkakor

2 ägg
2 msk kvarg/tjock yoghurt/kesella

1 dl råggryn
1 msk fiberhusk
1 tak bakpulver
0,5 dl Quinoapuffar
0,5 dl proteinpulver vanilj
0,25 dl linfrö
1 dl vatten
1 tsk Kanel
0,5 tsk Kardemumma
0,5 tsk salt

Hallon
Ananas

Wispa och ner i en varm panna med ex rapsolja, kokosfett eller margarin. Låt ligga på medelhög värma tills de gå att vända!

Supergott, suppermättande, superbra!

 


Morotsmuffins (utan kolhydrater & socker)

 
 
6 muffins
(Vegetarisk, laktosfritt, glutenfritt)
 

2 st morötter
1/2 dl fiberhusk
1 ägg
1/2 dl quinoapuffar+ svar sesam
2 msk solrosfrön
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl soyamjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
 
 
Vispa ägg, mjölk & kryddor. Tillsätt sedan alla övriga indgredienser, blanda och häll i muffinsformar/muffin-maker (helt besatt av denna fenomenalt fantastiska maskin) eller i ungsform. Kan även knådas till bullar.
Sedan är det bara att sleva in dem i ugnen på 200 grader (över-under-värme) i ca 20 min.
Men håll koll!
 
Färdiggräddade ca 20 minuter senare kan man skära upp det till brödbitar för att sedan kunna lägga något gott pålägg på till frulle eller mellis! Mättande och håller energikurvan stabil hela dagen.

Mättande proteinmuffins (utan kolhydrater och socker)

 
 
6 muffins
Laktosfritt, vegetariskt, vegankost, glutenfritt

2 skopor proteinpulver (vanilj)
2 ägg 
1 msk linfrö (hela)
1 dl valnötter
1 dl solrosfrö
0,25 dl fiberhusk
0,25 dl mandelmjöl
1 msk kokosfett
0,75 dl kokosflingor
0,25 dl svart sesam
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl vatten
 
Vispa försiktigt, låt stå 5 min, vispa igen. (Fiberhusket ska absorbera eventuell vätska)
Fyll muffinsformar (eller införskaffa den fantastiska muffins-makern!) och in i ugnen på ca 175 grader i ca 20 min. (Håll koll, beror mycket på ugn)
 
Perfekt mellanmål att ha i väskan. Proteinrikt och väldigt mättande.
 
Finns även med chokladsmak!
 
Tips: Kanel ökar ämnesomsättningen. Tillsätt i typ.. allt! :)
(dock begränsat, stora mängder kanel har negativ påverkan på kroppen. Det var något med blodet.. kommer inte ihåg.. men det var inte bra iallafall.) 

Morgongröt med hallon (favorit)


 
 
1 portion

Laktosfri, vegetarisk, vegankost
 
1 dl råggryn (lätt bästa grynet)
2 dl Mandelmjölk/Soyamjölk
(vanlig mjölk går hur bra som helst)
0,5 tsk salt
 
0,5 dl valnötter
0,25 dl mandlar och cashewnötter
0,25 dl linfrö
0,5 msk phsylliumfrö (inget måste)
 
Hallon
Mjölk
Kanel
 
Blanda alla torra indgredienser i en kastrull, tillsätt mjölken och placera på en platta med medelhög temp.
Rör runt i gröten för att undbvika att den fastnar i botten i ca 4 min.
 
Sleva upp (med sleten mat-tants-rörelse) i en skål och dekorera med lite vitaminer i form av hallon!
 
Och där har du en stadig frulle som håller dig full av energi hela dagen! + mättnadskänslan håller längre.
 
Tips: På morgonen omvandlas inte kolhydrater till fett lika lätt som andra tillfällen på dygnet. Kolhydraterna fyller istället på de glykogen-förråd som efter en hel natt står tomma och gapar efter ny energi! 
 
Bra för magen och håller dig pigg hela dagen! :D
 
 

Auberginpasta med vitlök & avokadomousse

 
2 portioner
(Glutenfritt, laktosfritt)
 
1 aubergine
3 vitlöksklyftor
1 avocado
Halv citron
 
2 dl Keso (grädde funkar lika bra)
 
Salt och peppar
1 msk persilja (frusen går bra)
 
 
Riv "pastaslingor" med en osthyvel eller potatisskalare och krydda lätt. (OBS lätt, mycket smak i såsen)
 
Häll keso eller grädde i en liten gryta, tillsätt persilja, pressad vitlök, citronsaft och kryddor.
Mixa med en mixerstav.
 
Värm såsen i kastrullen på låg värme i några minuter, blanda.
 
Häll såsen över auberginepastan och toppa med persilja & kryddor efter behov.
Serveras med en bit nyttigt fröbröd!
 

Mättande kostfiber-bröd (utan kolhydrater)

8 rutor
(Glutenfritt, mjölkfritt, utan kolhydrater)
 
2 ägg
0,5 dl soyamjölk
 
0,75 d fiberhusk
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
 
0,5 dl solrosfrö
0,25 dl linfrö (hela)
0,25 dl pumpakärnor
 
1 tsk salt
0,5 msk agave
 
 
Topping
Quinoapuffar
Svart Sesam
Solrosfrö
 
 
Blanda allt i en bunke, häll upp i en smord form, toppa med topping och grädda sedan i ugn på ca 200 grader i ca 1 timme.
 
Ta ut formen och avlägsna brödet från denne.
Placera bröder upp&ner på bakplåtspapper och in i ugnen igen på ca 175 grader (grill) så brödet torkar även underifrån.
 

Sallad á Provencale

 
1 Sallad
 
 
koktailtomater
paprika 
1 avocado
äpple (Gärna Pink Lady, fantastiskt goda)
1 näve pinjenötter
1 näve gojibär
Provensalska örter (näst intill ett måste)
Örtsalt eller havssalt
Svartpeppar
Stänk pressad citron
Olivolja (eller annan vegetabilisk olja)
 
Hackelihacka samtliga indgredienser och servera på något fashion fat! Ta-da!
 
Tips: Gröna paprikor är just göra därför att de faktiskt är omogna vilket medför att dessa är svårsmälta för magen. Välj därför gul eller röd paprika istället för grön för att skona magen. (Källa: Litteratur, Ulrika Davidsson, Detox)
 

Currygryta med kyckling

 
 
4 portioner
 
1 burk kikärter
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
0,5 grillad kyckling
0,25 Aubergine
1 röd paprika
1 näve koktailtomater
2 dl soya/mandelmjölk (vanlig mjölk eller grädde fungerar utmärkt)
1 dl cashewnötter
2 tsk koriander
1 msk curry (om man föredrar starkt)
1 tsk ingefärspulver eller 1 msk riven färsk ingefära
1 banan
salt och peppar efter smak
 
 Hacka lök i mellanstora bitar och häll i en medelvarm gryta med lite vegetabilisk olja (ex raps).
Tillsätt grönsakerna tills de börjat mjukna och sedan nötter, kyckling, kryddor och banan! Låt puttra ca 5-10 min på medelhög värme och servera med råris eller quinoa.
 
Tips: Ha aldrig för hög värme på när du lagar mat. Värmen förstör och bryter ner grönsakerna som i sin tur förlorar dess viktiga näringsämnen och vitaminer. Ha hellre maten på spisen länge med låg värme!
Exempelvis att fräsa löken medför en stor förlust på en massa nyttigheter.

Banankaka med pumpakärnor (utan socker och kolhydrater)

 
1 kaka
 
1 dl mandelmjöl
1 dl fiberhusk
1 ägg
2 bananer
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk kokosolja/fett
 
Topping
Pumpakärnor
 

Mosa bananerna, blanda ihop ingredienserna baka ut på ungsfolie (som kaka eller bullar) och in i ugnen ca 1 h på 175 grader.

Fröfull Quinoagröt med kanel och banan

 
1 portion
 
0,5 dl vatten
0,5 dl soyamjölk
0,5 dl quinoa (svart)
0,25 dl solrosfrön
0,25 dl linfrö 
1 näve mandlar
0,25 dl pshylliumfrö (eventuellt)
Kanel efter smak
1 nypa salt
 
Tillbehör:
 
Soya eller mandelmjölk
1 skivad banan
 
No rules, get crazy och blanda allt! 

Kokospannkaka med blåbär och honung



1 (mycket mättande) Pannkaka
 
1 msk Kokosolja/fett
2 ägg
0,25 dl mandelmjöl
1 dl Kokosflarn
1 nypa salt
0,5 msk agavesirap/honung
 
 
Bara att blanda och i en panna med kokosfett,
dekorera med färska, ekologiska blåbär och ringla över honung!
Stadig frukost som håller dig mätt länge.
 

Saftigt morotsbröd

 
1 Limpa
 
5 normalstora morötter
0,5 dl fiberhust
0,5 dl mandermjöl
0,5 dl linfrö (ej krossade)
0,25 dl solrosfrö
1 nypa salt
0,5 msk agavesirap/honung
1 ägg
1 msk kokosolja/fett

Dekoration
Svart sesam
Quinoapuffar

Mandelvåfflor med blåbärsylt (LCHF)


2 portioner

3 ägg
1,5 msk mandelmjöl
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vispgrädde
Tillbehör: ex. blåbärsylt

Såhär gör du:
Blanda samtliga indgredienser i en bunke och häll sedan i ett välsmort våffeljärn.
Smaklig måltid!

Supernyttigt mellanmål med keso





1 person

1,5 dl keso
1 näve walnötter
vindruvor
1 banan
1 nävesolrosfrön
Kanel efter smak

Såhär gör du:

Blanda keso & kanel. hacka bananen i småbitar och tillsätt de andra indgredienserna. Hur enkelt och hur nyttigt so helst! Dessutom, supergott & enkelt att ta med som mellanmål mellan måltiderna eller efter träningspasset.

Kokospannkakor



2 personer (ca 4 normalstora pannkakor)

 

4 nomalstora ägg

2 msk ruskakli

3 msk vispgrädde

3 msk creme fraiche

3/4 dl kokosflingor

nypa salt

Stekfett (gärna kokosolja)

 

Såhär gör du:
Vispa samtliga indgridienser i en bunke. Häll smeten i en uppvärmd stekpanna med matfett, sänk graderna till ca 3-4 och låt ligga några minuter. Lägg på matfett mellan varje pannkaka.
Sercera med vispad grädde & bär!
Smaklig måltid!

Wraps med tonfiskröra och chilli (LCHF)


 

2 personer

 

 


Tonfiskröra (med sting)

 

170 gr tonfisk

1 chilli med/utan kärnor efter hur starkt man vill ha

Ingefära eller pulver

1/2 gurka

3 msk Matlagningsgrädde

olivolja

salt & peppar

 

Såhär gör du:

Hacka gurkan i små bitar och blanda sedan samtliga indredienser i en bunke. Salta & peppra efter smak!

 

Wraps

ca 4 st

4 nomalstora ägg

2 msk kruskakli

3 msk vispgrädde

3 msk creme fraiche

nypa salt

 

Såhär gör du:

Blanda samtliga indgredienser i en bunke och häll sedan ner i en uppvärmd stekpanna med någon form av matfett (smör eller kokosolja rekomenderas). Sänk graderna och låt ligga på låg värme tills det blir vändbar.

 

Supersnabbt, superenkelt & super gott. Smaklig måltid!

Mandelmjöl EKO

Mandelmjöl är något nytt i mitt skafferi. Har testat en hel del recept innehållande just mandelmjöl och det har definitivt kommit för att stanna.

Mandelmjöl EKO är finmalt utan skal, vilket gör att det absorberar vätskan väl vid bakning och gör att man ex kan göra plättar utan att de faller sönder.
(se mandelplättar)
Mandelmjöl passar perfekt till rawfood, pannkakor och i bakning överlag.
Detta mjöl är idealiskt för en lågkolhydratskost (LCHF) då den endast innehåller 4,8g kolhydrater per 100g mjöl, vilker är mycket lite.

En annan positiv faktor är att det innehåller nyttiga fetter eftersom dess enda indgrediens är sötmandel och det är dessutom mycket mättande.

Finns att köpa i de flesta hälsokostaffärer!

Innehåll per 100 g
Kalorier 576 kcal
Protein 19 g
Kolhydrater 4,8 g
Fiber 5 g
Fett 53,5 g

Sallad med Granatäpple

4 portioner

1 påse sallad (ex ruccula eller medelhavsmix)
2 Avocados
1 Granatäpple
Chevré ost
1 kvist plomontomater
1 näve walnötter
Olivolja
Salt & peppar

Såhär gör du:
Skölj sallad & tomater, skär tomaterna & avocadon & lägg på en snygg tallrik.
lägg på osten, gröpa ur kärnorna från granatäpplet på salladen, ringla över olivolja, salta & peppra & dekorera sedan med valnötter.
Enkelt, gott & nyttigt!

Fantastisk Laxgryta (LCHF)

2 portioner

2 laxfileér
1 dl skalade räkor
4 cm purjolök
1 msk gorgonzola ost
1/4 gullök
Sockerärtor
Fänkål
1 dl Vispgrädde
1 dl Creme Fraiche
1 liten näve Walnötter
Salt & grovhackad peppar
15 g Smör

Såhär gör du:
Hacka purjolöken, gullöken, kålen och dela sockerärtorna i mindre bitar. Bryn dessa i en kastrull med 50 g smör tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Häll i vispgrädden och osten, låt puttra.
Skär laxen i tärningar och skala räkorna (eller köp färdigskalade) och häll sedan ner dem i kastrullen och tillsätt creme fraichen samt krydda efter smak. Låt puttra i ca 10 minuter.
Smaka av, servera tillsammans med walnötter.
.. Och voila! En fantastiskt god och enkel rätt till både lunch och middag.

Smaklig måltid!

Mumsig fruktyoghurt

 

1 portion

 

1 liten tallrik frusna bär ex. Hallon, blåbär, mango.

1 dl Turkisk Yoghurt

ca 5 Vindruvor

1 msk Solrosfrön

Flytande honung efter behov (Gärna ekologisk)

 

Såhär gör du:

Tina eller mikra bären i några sekunder så att de inte längre är frusna, häll över yoghurten, strössla över lite solrosfrön och slutligen ringla över honung. Hur nyttigt och gott som helst!

 

 


Lördagsfrukost

1 glas morotsjuice (Färskpressad)
1/2 avocado
3 mini mozzarella (vanlig funkar givetvis också)
1 kvist tomater
Mumsig fruktyoghurt (se länk för recept)
Olivolja
Salt & peppar efter behov

Såhär gör du:
Det är helt enkelt bara att skära upp avocadon & mozzarellan, tillaga yoghurten och sen ringla över lite olivolja, salt & peppar.

Supergoda Mandelplättar (LCHF)

Ca 6 plättar

 

2 ägg

1 dl mandelmjöl

1 dl vispgrädde

1 tsk bakpulver

Nypa salt

Smör till stekning

1 tsk vaniljpulver (osötat)

 

Såhär gör du:

Vispa grädde & ägg, tillsätt sedan de övriga indredienserna & stek i rikligt med smör.

 

Serveras med ekologisk sylt, frusna bär och vispgrädde!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0